Työtilojen ylläpito-ohje

Muokattu Pe, 4 Loka klo 7:10 PM

VUOKRASUHTEEN ALKAESSA  


Tallenna puhelimeesi kiinteistösi kiinteistöhuollon päivystyksen puhelinnumero. Tallenna myös tukisivuston osoite: www.tuki.ateljeesaatio.fi Tukisivustolta löytyy vuokralaisen yhteydenottolomake ja tietämyskanta jossa on käytännön ohjeita vuokralaiselle. 


Ilmoita puutteista säätiölle ottaessasi tilaa käyttöön. Jos havaitset tilassa sellaisia puutteita, joista ei ole tilaa sinulle luovutettaessa mainittu, on tärkeää että ilmoitat niistä viivytyksettä, mielellään valokuvien kera.  


Suojaa pinnat. Tilat tulee poislähtiessäsi luovuttaa siinä kunnossa kuin ne olivat vuokrasuhteen alkaessa. Mikäli suojauksesta ei ole huolehdittu ja tila on huonommassa kunnossa kuin vuokrasuhteen alkaessa, tila kunnostamisesta aiheutuneet kustannukset peritään vuokralaislta.  


Suojaa siis vuokrasuhteen alkaessa lattiat, ikkunanlaudat yms pinnat työskentelysi edellyttämällä tavalla. Maali-, liima-, hartsi- ym. tahroja voi olla materiaalista riippuen vaikea saada pois jälkikäteen, joten mieti jo etukäteen miten minimoit pinnoille aiheutuvat vahingot. 


Keskustele tarvittaessa säätiön kanssa tarkemmin suojaamistarpeista. Annamme mielellämme vinkkejä suojausmateriaaleista ja -tavoista sekä erilaisten taiteilijamateriaalien poistamisesta pinnoilta.  


Taidemaalarien yleisesti käyttämien akryyli- ja öljymaalien tahrat pystyy yleensä poistamaan kulutusta kestäviltä lattiapinnoilta (kivi, vinyylilaatta, keraaminen laatta) myös niiden kuivuttua kohtuullisen helposti erikoisaineita käyttäen. Muut aineet kuten alkydimaalit, hartsit ja painovärit sen sijaan voivat olla vaikeampia poistaa niiden kuivuttua. Samoin puulattia voi olla vaikeampi puhdistaa. Jos maalaat yksinomaan akryylillä tai perinteisellä pellavaöljypohjaisella öljymaalilla työhuoneessa, jossa on kivi- tai vinyylilaattalattia, lattioiden täydellinen suojaaminen ei siis aina ole aivan välttämätöntä, mutta varaudu hieman työläämpään puhdistusurakkaan säännöllisesti ja erityisesti vuokrasuhteen päättyessä. Erityisen paljon likaantuvat kohdat lattiassa on kuitenkin suositeltavaa suojata aina. Kuivuneet akryyli- ja öljymaalitahrojen poistaminen maalatuilta pinnoilta, esim ikkunalaudoilta tai lämmityspattereista on jo huomattavasti hankalampaa kuin kulutusta kestävältä lattiapinnalta. 


VUOKRASUHTEEN AIKANA  


Huolehdi työturvallisuudesta - paitsi omastasi, myös muiden. Erityisesti huomioi helposti syttyvien, syövyttävien tai muuten vaarallisten materiaalien, kuten luottimien tai happojen sekä itsesyttyvien materiaalien kuten pellavaöljyisten maalausrättien, asianmukainen käsittely ja säilyttäminen. Tutustu vaarallisten materiaalien säilyttämisestä ja käsittelystä annettuihin lakeihin ja määräyksiin. 


Huomioithan että palavien nesteiden ja syttyvien kaasujen (esim nestekaasu) säilyttäminen irtaimistovarastoissa on kokonaan kielletty Pelastuslain nojalla. 


Huolehdi jätteiden hävittämisestä asianmukaisesti. Kiinteistöissä on yleensä jakeet tavanomaisille jätteille, kuten sekajäte, paperi ja kartonki. Kaikki vaaralliset jätteet, kuten maali- ja liuotinjätteet vuokralaisen tulee itse toimittaa vaarallisen jätteen keräykseen. Samoin suurikokoiset jätteet, kuten huonekalut tulee itse toimittaa jäteasemalle. SER-jätteelle, eli sähkölaitteille ja elektroniikalle on omat keräyspisteensä, SER-jätettä ei saa laittaa sekajäteastiaan. 


Huomioi että Ateljeesäätiön tilat ovat savuttomia. Tupakointi kiinteistöissä on kokonaan kielletty. 


Muista että muutostyöt tilassa edellyttävät aina etukäteen annettua lupaa. Älä siis rakenna tilaan mitään kysymättä ensin säätiöltä. Lupaa edellyttävät mm: 

  • Seinien ylimaalaaminen
    • Säätiö määrää käytettävän maalityypin
    • Pieniin paikkamaalauksiin ei tarvitse kysyä lupaa

  • Parven, kiinteän hyllykön, väliseinän tai muun vastaavan rakentaminen tai asentaminen
     
  • Ovien, ikkunoiden tai lukituksen muutokset
    • Turvalukon tai ylimääräisen riippulukon asentamiseen saa yleensä luvan, mutta avain pitää toimittaa säätiölle

  • Ilmanviilentimen / lämpöpumpun asentaminen, vaikka laite olisi pyörillä liikuteltava, koska poistoputken asianmukaisesta sijoittamisesta tulee varmistua
     
  • Poraaminen lattiaan tai kattoon
    • Seinään poratessasi varmistu ettet poraa seinän sisällä kulkevaan sähkö- tai vesijohtoon

  • Sähköasennukset ja muutokset, esim kiinteät valaisimet, pistorasiat jne.

  • LVI-asennukset ja muutokset, esim muutos vesipisteeseen 

  • Voimavirtaa tarvitsevan työkoneen käyttöönotto
    • Lupa pääsääntöisesti annetaan, mutta säätiön tulee olla tietoinen tällaisista koneista 


Jos olet epävarma tarvitseko luvan, kysy!


HUOM: Myös pienienkin tulitöiden tekeminen edellyttää aina etukäteislupaa sekä tulityökorttia suorittajaltaan. 


HUOM: Lupia keramiikkauunien asentamiselle ei turvallisuus- ja työterveyssyistä pääsääntöisesti anneta. Keramiikkauunin asentaminen edellyttää tilalta ominaisuuksia, joita useimmilla Ateljeesäätiön tiloilla ei ole.  


Pidä paikat siistinä, myös yleisissä tiloissa toimiessasi. Taiteellisessa työskentelyssä tulee välillä sotkua. Tämä on täysin ok. Muista kuitenkin siivota säännöllisesti, jotta lika ei kumuloidu. Yleisissä tiloissa omat sotkut siivotaan kuitenkin aina heti ilman viivytystä. 


Pese pensselit ja muut työvalineet ainoastaan tarkoitukseen varatussa pisteessä. Pisteet on merkitty opastein. Pidä piste siistinä niin että siihen ei jää käyntisi jälkeen tuoreita maali- yms tahroja. 


Paperitoukka on valitettavasti yleistynyt Suomessa ja sitä löytyy nykyään monista vanhoista ja uusista rakennuksista. Paperitoukasta ei välttämättä pääse koskaan eroon sen saavuttua kiinteistöön, mutta kannan pystyy pitämään kurissa huolellisella siivouksella. Siivoa työhuoneesi viikottain äläkä anna lian tai pölyn kertyä. Aaltopahvisten säilytyslaatikoiden käyttäminen Ateljeesäätiön tiloissa ei ole suositeltavaa, koska paperitoukka asustelee mielellään aaltopahvin poimuissa. Käytä mielummin muovisia säilytyslaatikoita. Paperitoukan torjunnasta on tarkempi erillinen ohjeensa, tutustu siihen huolella. 


 Älä säilytä tavaraa yleisissä tiloissa, esim. käytävillä edes lyhytaikaisesti. Tämä on paloturvallisuuden kannalta tärkeää! Tavarat voidaan kiinteistöhuollon toimesta poistaa yleisistä tiloista ilman varoitusta. Polkupyöriin käytävillä suhtaudutaan erityisen vakavasti, ulkonevine ohjaustankoineen ja helposti kaatuvina ne ovat savun seassa kulkevalle palomiehelle hyvin vaarallisia. Muista että tulipalon sattuessa yleisissä tiloissa säilytetty tavara voi syttyä palamaan, estää kulkua tai muuten haitata pelastautumista ja siten pahimmillaan maksaa jopa ihmishenkiä. Et varmaankaan halua kollegasi kuolemaa tunnollesi? 


Ilmoita viivytyksettä säätiölle, jos havaitset tilassasi tai muualla kiinteistössä vikoja tai korjaustarpeita. Muistathan että vuokralaisella on lakisääteinen ilmoitusvelvollisuus ja ilmoittamatta jättäminen saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa jälkivaatimuksiin. 


HUOM: Nopeaa reagointia vaativista vioista tulee aina ilmoittaa ensin ja viipymättä kiinteistöhuollon päivystykseen. Tällaisia vikoja ovat esimerkiksi: 

  • vesivahinko 
  • kattovuoto 
  • tulviva viemäri 
  • rikkoutunut ulko-ikkuna 
  • ulko-ovi joka ei mene lukkoon 
  • kipinöivä sähköasennus tai -laite 
  • murtautuminen tai murtojäljet. 

Lista ei ole tyhjentävä! Jos olet epävarma, ilmoita! Ilmoita edellä mainituista ja vastaavista vioista säätiöön vasta sen jälkeen kun olet ollut yhteydessä kiinteistöhuollon päivystykseen. 


Kiinteistöhuollon yhteystiedot löytyvät kiinteistön ilmoitustaululta jos et ole jo tallentanut niitä puhelimeesi sekä osoitteesta: https://www.ateljeesaatio.fi/yhteystiedot/


HUOM: Tulipalosta ja muista hengenvaaraa aiheuttavista vahingoista tulee kuitenkin aina soittaa ensin hätänumeroon ja sen jälkeen kiinteistöhuollon päivystykseen sekä säätiölle. Pelastuslaitos ei välttämättä tiedota kiinteistönomistajaa. 

Ilmoita myös jos havaitset asiattomia kulkijoita, järjestyshäiriöitä tai tavaraa säilytettävän käytävillä.  


Jos tilassasi on vesipiste, tyhjennä sakanerotin säännöllisesti, puhdista mahdollinen lattiakaivo ja katso että viemärit vetävät hyvin. Sakanerottimen puhdistuksesta on erillinen ohje, tutustu siihen. Yleisissä tiloissa olevat sakanerottimet puhdistetaan kiinteistöhuollon toimesta. Jos yleisissä tiloissa oleva sakanerotin tulvii tai on tukossa, ilmoita kiinteistöhuoltoon. 


VUOKRASUHTEEN PÄÄTTYESSÄ  

Ilmoita hyvissä ajoin mahdollisista puutteista tai vahingoista siten että korjaukset ehditään tilata ennen seuraavan vuokralaisen saapumista. Ilmoita myös mikäli sinulla ei ole kaikkia saamiasi avaimia tallessa.  


Tarkista että tilan alkuperäinen varustelu on paikoillaan ja ehjää.  


Jos olet asentanut tilaan kiinteitä kalusteita, rakenteita tms, keskustele ajoissa säätiön kanssa mitä niille tehdään. Pääsääntöisesti ne on purettava vuokrasuhteen päättyessä, ellei tiedossa ole, että uusi vuokralainen toivoo niiden säilyttämistä.  


Poista seiniltä ja muiltakin pinnoilta naulat, niitit, teipit, ruuvit ja pinnasta nousevat ruuvitulpat. Täytä ruuvikolot kevyesti paklausmassalla (Huom: täytä pelkkä kolo, älä levitä pakkelia seinälle äläkä niin paksusti että pakkeli nousee seinäpinnasta ulos).  


Pese lattia, ikkunanlaudat ja muut pinnat huolellisesti.   


Jos tilassasi on vesipiste, puhdista myös kaikki vesikalusteet, esim wc-istuin, lattiakaivo ja lavuaari.   


Jos lattiassa tai muilla pinnoilla on esim maali- tms tahroja joita et tavanomaisin pesuainein saa pois, ole yhteydessä säätiöön. 


Vie kaikki roskat pois.  


Ilmoita mikäli tila on tyhjä ennen vuokrasuhteen viimeistä päivää. Tavanomaisesti tilan lähtötarkastus tehdään viimeisenä vuokrapäivänä klo 10:00.  


Mikäli tilaa ei ole vuokrasuhteen päättyessä asianmukaisesti siivottu, säätiö tilaa siivouksen ammattilaiselta ja kustannukset peritään vuokralaiselta.  


Huomaa että tupakoinnista tiloihin jääneen hajun neutralointi ja tervan poistaminen edellyttää usein kaikkien pintojen pesua ja kapselointimaalausta, kiinteiden kalusteiden ja kodinkoneiden uusimista sekä pahimmillaan myös lattian purkamista ja uudelleenrakentamista. Tupakanhajun poistaminen yhdestä huoneistosta maksaa helposti useita tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia euroja. 

Auttoiko tämä artikkeli?

Loistavaa!

Kiitos palautteestasi

Pahoittelut ettemme voineet auttaa

Kiitos palautteestasi

Kerro kuinka voimme parantaa tätä artikkelia!

Valitse ainakin yksi syistä
Kuvavarmennus vaaditaan.

Palaute lähetetty

Kiitos palautteesta. Yritämme korjata artikkelin